sportról női szemmel

sportról női szemmel

Nők a sportban

Női szerepek összeegyeztetése a sporttal

2017. december 10. - sportrolnoiszemmel

A sport rengeteg olyan tulajdonságot követel, amelyekről azt gondoljuk első sorban a férfiakra jellemző.
Így, ha elképzelünk egy sportolót akkor legtöbbünk fejében egy férfi jelenik meg. 
Szerencsére a sport olyan erővel rendelkezik, aminek segítségével át lehet lépni a nem, a vallás, és a nemzetiség határait. 

Manapság egyre több a női sportoló és nem csak profi szinten. Rengetegen kezdenek sportolni, mivel jót tesz az egészségnek, javítja az önbecsülést és javítja az akaraterőt is. 
A nők a sportban szembenállnak a sztereotípiákkal és inspiráló szerepet töltenek be. 


muslim-stars-make-taekwondo-history-in-rio.jpg


Mivel a 16. századig a sport kizárólag a férfiak számára fenntartott tevékenység volt, ezért kijelenthető, hogy egész sokáig férfiuralom volt jelen ezen a téren. Azért játszottak, hogy felsőbbrendűségüket érzékeltessék,
űnagyobb presztízst szerezzenek maguknak. A nők megjelenése a sportban nagy felháborodást keltett, de szerencsére ma már ez nem olyan megfigyelhető jelenség.

Mítosz a női sportról

A sportban megjelenő nemi diszkrimináció az eltérő szocializációból ered. 
A szocializálódásunk során, mindannyian elsajátítjuk a nemi szerepeinket, majd annak megfelelően kezdünk el cselekedni. A sportban megjelenő értékekről azt gondolnánk, hogy egy nőnek nem lehetnek fontosak, hiszen az agresszió, a teljesítményközpontúság és a versenyszellem a férfiak számára fontosak. 
Sokszor halljuk azt, hogy a sport veszélyes a gyerekvállalásra, ráadásul férfiassá teszi a külsőt. Ezek az érvek pedig sajnos sok nőt elriasztanak a sportolástól. 



no_i-csapat.jpg

De mi is van akkor, ha egy nő mégis sportolni kezd?

Mivel a sport a megfelelő fizikai erőnléten túl, más pozitívumokat is nyújt. Fejleszti a versenyszellemet és jó az agresszió kezelésére. Néha felmerül az emberekben az a kérdés, hogy hogyan lehet valaki egyszerre sportoló, de mellette nőies is. 
Erre mondjuk élő példa, Görbicz Anita, aki mindamellett, hogy nőies a külseje még családanya is, valamint Jakabos Zsuzsanna, aki szintén nőies vonásokkal rendelkezik. Itt persze sokat számít a genetikai is, de aki éjjel-nappal edz annál elkerülhetetlnem az, hogy a test ne változzon.
Azt mondják a sportpszichológusok, hogy a női sportolók szerepkonfliktust élnek meg, mikor mind a társadalom, mind a sport által alátámasztott elvárásoknak meg akarnak felelni. 

Persze, vannak akik engednek a nyomásnak és vagy

  1. Férfias vonásokat vesznek fel.
  2. Vagy olyan sportot választanak amiben megmaradhat nőies külsejük. Ilyen például a műkorcsolya ,vagy gimnasztika. Érdekes az is, hogy például a műkorcsolyázóknál a férfiaknak is inkább feminim vonásaik vannak.


640volosozar_trankov.jpg

Az utóbb említett sportágak, hihetetlenül nagy fizikai telejsítményt igényelnek, de vannak akik mégsem tekintik őket "igazi sportnak".


Nemi szerepek a sportban

A férfi és a női sportban is egyaránt igyekeznek a sportolók megfelelni a nemi szerepeiknek. 
Rengeteg elvárás van a férfi sportolókkal szemben. Például, hogy legyenek izmosak, erősek, törekedjenek mindig a győzelemre.
Ezzel szemben sokan úgy gondolják, hogy nőknek érdektelenséget kell mutatniuk a sport iránt, éppen amiatt, mert a felsorolt "férfias jellemvonások" nem összeegyeztethetők a hagyományos női szerepekkel és vonásokkal. Ezeknek az elvárásoknak a hatására pedig mind a nők, mind pedig a férfiak törekednek arra, hogy megmaradjon a sport maszkulin jellege.
Ha egy nő mégis sportolóvá válik törekszik arra, hogy nőies tulajdonságait kihangsúlyozza, hajával, öltözködésével.

gettyimages-513854272.jpg


Mi lehet a motiváció?

Egy 2013-ban végzett felmérés szerint a férfiaknak és a nőknek is teljesen más motivációjuk van a sportolásra.

A nők elsősorban a fittség és az egészség, valamint a testsúly szabályozása miatt sportolnak. Fontos számukra a formás test. Ebben mérhetetlenül nagy szerepet játszik a média. Ki, ne látott volna már akár instagramon, akár facebookon fitness modelleket és említette meg akár egyszer is: "bárcsak így néznék ki én is."

Egy amerikai kutatás szerint a férfiakat pedig inkább sportolás közben ábrázolják a sajtóban, hiszen ilyenkor jobban kidomborodik az izomzatuk.

A férfiak a nőkkel ellentétben, azért sportolnak, hogy kiéljék a versengésüket, valamint, hogy kikapcsolódjanak és szórakozzanak. Ebből adódóan a férfiak gyakrabban sportolnak. Az is kiderül a kutatásból, hogy míg a férfiak különböző csapatsportokat, labdajátékokat játszanak, valamint konditerembe járnak. A nők viszont otthon edzenek. 

6f66fc0ee89eac4cb13eceae9bf66242.jpeg

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen arról van szó, hogy a nők esetében a társadalom által elvárt szerepeket nehéz összeegyzetetni. DE, koránt sem lehetetlen. Napjainkban erre számos példát láthatunk, csak meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. 

süti beállítások módosítása