sportról női szemmel

sportról női szemmel

A női sportruházat evolúciója

Képeken keresztül

2017. december 13. - sportrolnoiszemmel

A 20. század elején a női sportruhákkal kapcsolatban nem a feltűnésre, vagy a kényelemre törekedtek. 
Fontos volt, hogy megőrizzék a nőies vonalat a sportpályán is, ezért gyakran viseltek hosszú szoknyát, vagy kalapot.
Ez nem csak, hogy kényelmetlen volt, de alkalmatlan is arra, hogy normálisan tudjanak bármilyen sporttal kapcsolatos tevékenységet végezni. 
Ahogy az évek során a nők egyre aktívabbak lettek a sportban, azzal együtt változott a viseletük is.

sd-charlottecoopersterry-1.jpg

Az első Olimpia, amin nők is résztvehettek 1900-ban volt és csak 5 sportágban képviseltethették magukat, ebbe beleértve a teniszt is. De, ekkor is csak térdet eltakaró szokányában és hosszú újjú felsőrészben. 
Ismerjük be, napjainkban azért eléggé furcsán néznénk, ha valaki ehhez hasonló ruhában állna ki mondjuk, Wibledonban a teniszpályára.
Az első nő aki ezzel szembeszállt Suzanne Lenglen volt. Ő "már " egy "midi-szoknáyban", trikóban és haját hajpánntal hátrafogva áll ki megküzdeni ellenfelével.

espnw_g_lenglen88_cr_800.jpg

Ezekhez képest manapság a sztár sportolók már sokkal testhezállóbb felszerlést viselnek, amiknek kialakítása még véletlenül sem hátráltatja őket semmi féle mozgásban. Valamint elképzelhetetlen lenne, hogy napellenző, vagy hajpánt nélkül jelenjenek meg. 
Az idő múlásával természetesen megjelentek a nagy divatmárkák is a sportban, valamint a szponzorok is akik szintén abban próbálnak segíteni, hogy kényelmes, de egyben divatos ruhát tudjanak viselni, amiknek még a nőies vonalát is megőrzik. 
Azt is fontos megemlíteni, hogy a sportolók már saját márkájukat is elindítják sokszor így bárki hozzá tud jutni az olyan ruhákhoz amikben ők is sportolnak.

serena-williams-2.jpg

 

Szinkronúszás

Mivel ez egy nagyon látványos sport, így a kinézet is fontos a fellépés szempontjából.
Hatalmas változás a ruhán nem mehetett végbe a szinkronúszás tekintetében, hiszen se kevesebb, se több ruha nem lehet rajtuk.
Viszont, ahogy divatba jött a smink úgy jelent meg a medencében is, főleg ha az vízálló is, hiszen senkinek nem lenne kellemes élmény vízből felbukkanó "bohócra sminket" viselő csinos nőket látni.

leto_lte_s.jpeg

Megjelentek természetesen itt is a divatosabb úszódresszek, melyek kövekkel és egyéb mintákkal vannak dekorálva, és olyakor egy egész koreográfiát építenek fel erre. Ezekhez pedig a tökéletes viselet és a tökéletes test is elengedhetetlen.

team_brazil2.jpg

Labdarúgás

Sajnos a női labdarúgást csak mostanában kezdték el igazán értékelni, de hagyománya természetesen ennek is van.
A női futball viselet története Nagy-Britanniából ered,  Lady Florance Dixie nevű hölgynek köszönhetően, aki a Női Labdarúgó Klub vezetője volt. Egy kitörési lehetőségnek látta ezt a sportot arra, hogy megváltoztatassák az akkori öltözködést. 
1921-ben egyébként a Brit Labdarugó Szövetség megtiltotta, hogya nők a pályára lépjenek, arra hivatkozva, hogy nem megfelelő az öltözékük és ezt a tiltást, csak 1971-ben oldotta fel.

_98479043_729bcd3c-c26b-47ef-8565-a71343ff82f5.jpg
Érdekesség, hogy 2014-ben is egy ehhez hasonló harcot kellett folytatni, hiszen az Arab térségből érkező labdarugónők szerették volna, hogy viselhessék a hidzsabot játék közben is vallásos okok miatt. Ezt engedélyezte is a FIFA, bár korábban azért tiltották be, mert komoly nyaksérüléseket okozhat bármilyen fej-nyak takaró darab.

_98474958_football_1.jpg
Strand röplabda

Sokat halljuk, hogy a férfiak imádják nézni a női röplabdát, hiszen szép idomokkal rendelkező nők, kevés ruhában játszanak. Ez teljesen érhető is. De ez se volt mindig így. 

volleyball-history-skirts.jpg

Valószínűleg, mikor ez a kép készült még nem gondolták volna, hogy a későbbiekben már egy short és egy sportmelltartó is elég csupán a játékhoz.
Nyilván ez sok szempontból érthető, hiszen nyáron a melegben nem a hosszú szoknya és a buggyos újjú ing a legmegelelőbb öltözet a strandra. Nem beszélve arról ha mellette olyan mozgást végez az ember, aminél ennyit kell vetődni, futni, ugrani. 

0_lakatos_lutter.jpg

2000-ben egy kutatás kimutatta, hogy a nők elég nagy része már az utcára is hord sportruházatot. (Természetesen itt nem az úszódresszre gondoltak).
Valamint egyre több divatcég tervez sportviseletet, hogy ezzel si közelebb hozza az emberekhez a sportot. Vagy a sporthoz a divatot. Elkerülhetetlen, hogy ez a kettő ne találkozzon egymással. 
És hát valljuk be, vannak olyan napok mikor egyszerűbb felvenni egy tréningnadrágot és abban járkálni egész nap. Sokkal elfogadottabb keverni a sportos öltözetet az utcai öltözettel, mint régebben.

süti beállítások módosítása